Din köpkorg
Din köpkorg är tom

Kryddväxter

Kryddväxter vill ha rikligt med sol och värme, de flesta tål inte köld. Kryddväxter klarar sig bäst i luftig jord, t.ex. kaktus- och såjord som innehåller sand.

Trädgårdsmästaren planterar basilika

Örter: användning och smak

Anis
Användbara växtdelar: skott, blommor, frukter/frön
Användning: Passar till bakning, sallader, drycker.
Smak av lakrits. Ettårig, självsående. Om örtens drivs upp från frö är det bra att före såning blöta upp fröna i vatten för att befrämja tillväxten.

Basilika
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: Passar till pasta, pesto, sallader, vegetariska rätter, speciellt tomaträtter. Doften påminner om nejlikans. Trivs bäst inomhus i kruka eller i växthus skyddad från köld och drag.

Citronmeliss
Användbara växtdelar: blad och skott innan blomningen.
Användning: passar till deserter, såser, drycker.
Doft och smak av citron. Flerårig. Trivs bäst i ljus men tål även halvskugga. Mest aromatisk innan blomningen.

Dill
Användbara växtdelar: blad, frön.
Användning: mångsidig, används traditionellt till fiskrätter.
Fräsch. Ettårig. Kan odlas inomhus i kruka eller på friland. Om dill utsätts för direkt solljus gulnar den!

Dragon
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: passar till såser, kyckling- och äggrätter, färsk dragon till fransk mat.
Smak av anis. Flerårig. Trivs bäst i ljus men tål även halvskugga. Får ej torka.

Drakblomma
Användbara växtdelar: blommor, blad, skott.
Användning: Främst som doft- och prydnadsväxt, men kan användas som krydda i olika drycker och som teört.
Angenäm doft, smak av citron. Kan odlas såväl inomhus i kruka som utomhus på balkongen eller friland. Lättskött.

Fänkål
Användbara växtdelar: frön, blad.
Användning: Passar till bakning, äggrätter, osträtter, fisk.
Smak av anis. Ettårig. Kan odlas inomhus i kruka eller utomhus på friland. Behöver mycket fukt. Gödsla med jämna mellanrum.

Gräslök
Användbara växtdelar: blad/stjälkar.
Användning: Mångsidig, passar i soppor, såser (speciellt grädd- och gräddfilsåser), till fisk, potatis.
Löksmak. Flerårig. Trivs på friland eller i kruka inomhus eller på balkongen. Får torka. Gödsla nu som då.

Gurkört
Användbara växtdelar: blad, blomblad, skalade stjälkar.
Användning: passer till sallader, potatisrätter, kålrätter.
Smak av gurka. Ettårig, självsående. Kan odlas på balkongen i stora krukor eller på friland. Behöver mycket fukt.

Isop
Användbara växtdelar: blombladen.
Användning: Passar till blodmat, lever, köttsoppa.
Färsk isop har en skarp mintsmak, torkad isop är besk. Flerårig. Kan odlas på balkongen i stora krukor eller på friland. Får torka en aning mellan vattningarna.

Kinalök
Användbara växtdelar: bladen/stjälkarna.
Användning: mångsidig användning, används på samma sätt som gräslök.
Smak av vitlök. Ettårig. Kan odlas på friland eller inomhus i kruka. Klarar övervintringen bra.

Koriander
Användbara växtdelar: frön, blad.
Användning: passar till ris och gryträtter, bakning, färsk koriander till orientalisk och rysk mat.
Fräsch, stark smak, fröna har smak av apelsin. Kan odlas som kryddväxt i fönstret. Svår att driva upp från frö.

Kyndel
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: Passar till blodmat, lever, kötträtter, vilt, bön-, ärt- och linsrätter.
Aromatisk, smak av peppar (kan ersätta salt och peppar). Ettårig. Kan odlas på friland eller inomhus i kruka. Ganska lättskött.

Körvel
Användbara växtdelar: Unga plantor.
Användning: passar i sallader, soppor, såser, vegetarisk mat.
Smak av anis. Ettårig. Kan odlas på friland eller inomhus i kruka.

Lavendel
Användbara växtdelar: blommor, blad.
Användning: främst en doft- och prydnadsväxt, men blommorna kan användas för att krydda starka kötträtter, t.ex. lamm.
Doftar gott, aromatisk. Smaken är bitter. Flerårig. Behöver en varm växtplats, kan med fördel odlas i växthus eller inomhus i kruka. Bör duschas ofta.

Libbsticka
Användbara växtdelar: blad, frön, rötter.abr> Användning: passer i sallader, såser, grytor (ersätter köttbuljongen).
Smak av selleri, purjolök. Flerårig. Bör stå i halvskugga, för mycket sol gör bladen gula.

Mejram
Användbara växtdelar: blad, skott, blommor.
Användning: mångsidig, kan användas i ärtsoppan, kålrätter, kött- och grönsakspajer.
Väldoftande. Ettårig. Trivs bäst i växthus eller inomhus i kruka. Gödsla regelbundet.

Mynta
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: passer till lammrätter, sallader, desserter, drycker.
Frisk, svag smak av mentol. Flerårig. Mynta som stått varmt inomhus eller i växthus får god kvalitet. Vatnna ofta. Får gödslas.

Oregano, Kungsmynta
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: passer till pizza, pasta, tomaträtter.
Väldoftande, aromatisk. Flerårig. Kan odlas inomhus eller på balkongen i kruka. På friland lyckas odlingen bäst med förodlade plantor.

Pepparmynta
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: passar till lammrätter, vilt, köttmarinadsåser, sötsaker.
Fräsch, stark smak av mentol. Flerårig. Odlas från stickling eller planta. Vill ha mycket sol och värme. Vattna ofta. Får gödslas.

Perilla, Bladmynta
Användbara växtdelar: blad, frön.
Användning: passar till asiatisk mat, sallader, soppor, äggrätter.
Stark, stickande smak. Ettårig. Kan odlas inomhus eller på balkong i kruka. På friland lyckas odlingen bäst med förodlade plantor. Får gödslas.

Persilja
Användbara växtdelar: blad, skott, rötter.
Användning: Mångsidig universalkrydda.
Fräsch smak. Flerårig. Kan odlas på friland eller inomhus i kruka. Gror långsamt. Får gödslas.

Rosmarin
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: passar till kötträtter, vilt, som brödkrydda.
Övervintrar om den skyddas mot köld. Trivs bäst i kruka inomhus eller på balkongen. Vill ha ljus, värme och rikligt med fukt på sommaren. På vintern ljust, svalt och sparsam vattning.

Salvia
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: passar till kötträtter, vilt, soppor, drycker.
Stark doft, mintsmak. Flerårig. Trivs bäst i kruka inomhus eller på balkongen. Kan odlas på friland i Södra Finland.

Timjam
Användbara växtdelar: blad, skott.
Användning: mångsidig, passar till fågel- och äggrätter, fisk, skaldjur.
Mild smak, aromatisk. Kan odlas inomhus i kruka eller på friland. Får torka upp mellan vattningarna.

Allmänt om odling av kryddväxter

Kryddväxter vill ha rikligt med sol och värme, de flesta tål inte köld. Kryddväxter klarar sig bäst i luftig jord, t.ex. kaktus- och såjord som innehåller sand.

kryddor.jpg
Dela