Ostoskorisi
Ostoskorisi on tyhjä

Maustekasvit

Maustekasvit pitävät runsaasta valosta ja lämmöstä, useimmat eivät siedä kylmää. Maustekasvit menestyvät parhaiten ilmavassa mullassa, esim. kaktus- ja kylvömullassa, jonka yhtenä ainesosana on hiekka.

Puutarhuri istuttaa basilikaa

Yrtit: käyttö ja maku

Ampiaisyrtti
Käytettävä kasvin osa: Kukat, lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: Lähinnä hajuste- ja koristekasvi, mutta käytetään myös juomien maustamiseen ja teeyrttinä.
Miellyttävä tuoksu, sitruunamainen maku. Yksivuotinen. Sopii viljeltäväksi niin sisällä ruukuissa kuin ulkona parvekkeella tai avomaalla. Helppo.

Anis, anisruoho
Käytettävä kasvin osa: versot, kukat, hedelmät/siemenet
Käyttö ruoanlaitossa: leivonnaiset, salaatit, juomat.
Lakritsamainen maku. Yksivuotinen, itsekylväytyvä. Siemenistä kasvatettaessa, on hyvä liottaa siemenet vedessä ennen kylvöä kasvun edistämiseksi.

Basilika
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: pastat, pesto, salaatit, kasvisruoat, erityisesti tomaattiruoat.
Neilikkamainen tuoksu. Yksivuotinen. Vihtyy parhaiten sisällä ruukuissa tai kasvihuoneessa, suojassa kylmältä ja vedolta.

Fenkoli
Käytettävä kasvin osa: siemenet, lehdet.
Käyttö ruoanlaitossa: leivonnaiset, kananmunaruoat, juustoruoat, kalat.
Anismainen maku. Yksivuotinen. Sopii viljeltäväksi sisällä ruukuissa tai ulkona avomaalla. Tarvitsee runsaasti kosteutta. Lannoita aika ajoin.

Iisoppi
Käytettävä kasvin osa: kukanlehdet.
Käyttö ruoanlaitossa: veriruoat, maksa, lihakeitot.
Tuoreena kirpeän minttuinen, kuivattuna karvas. Monivuotinen. Sopii viljeltäväksi isoissa ruukuissa parvekkeella tai suoraan avomaalle. Saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Kiinansipuli
Käytettävä kasvin osa: lehdet/varret.
Käyttö ruoanlaitossa: monikäyttöinen, käytetään ruohosipulin tavoin.
Valkosipulimainen maku. Yksivuotinen. Sopii viljeltäväksi avomaalla tai sisällä ruukuissa. Talvehtii hyvin.

Kirveli
Käytettävä kasvin osa: nuoret taimet.
Käyttö ruoanlaitossa: salaatit, keitot, kastikkeet, kasvisruoat.
Aniksen maku. Yksivuotinen. Sopii viljeltäväksi avomaalla tai sisällä ruukuissa.

Korianteri
Käytettävä kasvin osa: siemenet, lehdet.
Käyttö ruoanlaitossa: riisi ja pataruoat, leivonnaiset, tuoreena itämaisiin ja venäläisiin ruokiin.
Raikas, voimakas, siemenissä appelsiinin makua. Yksivuotinen. Sopii ikkunalle kasvatettavaksi maustekasviksi. Vaikea saada lähtemään siemenistä.

Kurkkuyrtti
Käytettävä kasvin osa: lehdet, kukanlehdet, kuoritut varret.
Käyttö ruoanlaitossa: salaatit, perunaruoat, kaaliruoat.
Kurkun makuinen. Yksivuotinen, itsekylväytyvä. Sopii viljeltäväksi parvekkeelle isoihin ruukkuihin tai suoraan avomaalle. Tarvitsee runsaasti kosteutta.

Kynteli
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: veriruoat, maksa, liharuoat, riista, papu- herne- ja linssiruoat.
Aromaattinen, pippurimainen (hyvä suolan ja pippurin korvikkeena). Yksivuotinen. Sopii viljeltäväksi avomaalla tai sisällä ruukuissa. Melko helppo.

Laventeli
Käytettävä kasvin osa: kukat, lehdet.
Käyttö ruoanlaitossa: lähinnä hajuste- ja koristekasvi, mutta kukilla voidaan maustaa voimakkaanmakuista lihaa, esim. lammasta.
Hyväntuoksuinen, aromaattinen. Maku karvas. Monivuotinen. Tarvitsee lämpimän kasvupaikan, joten sopii viljeltäväksi kasvihuoneeseen tai sisällä ruukkuihin. Sumutuksia usein.

Lipstikka, liperi
Käytettävä kasvin osa: lehdet, siemenet, juuret.
Käyttö ruoanlaitossa: keitot, kastikkeet, padat (korvaa lihaliemikuution).
Sellerin, purjon maku. Monivuotinen. Pidä puolivarjossa, liika aurinko kellastuttaa lehtiä.

Meirami
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot, kukat.
Käyttö ruoanlaitossa: monikäyttöinen, hernekeitto, kaaliruoat, liha- ja kasvispaistokset.
Hyväntuoksuinen. Yksivuotinen. Vihtyy parhaiten kasvihuoneessa tai sisällä ruukuissa. Lannoita säännöllisesti.

Minttu
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: lammasruoat, salaatit, jälkiruoat, juomat.
Raikkaan, miedon mentolin makuinen. Monivuotinen. Hyvälaatuista minttua saa viljelemällä sitä lämpimässä sisällä tai kasvihuoneessa. Kastele usein. Saa lannoittaa.

Oregano, mäkimeirami
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: pizzat, pastat, tomaattiruoat.
Hyväntuoksuinen, aromaattinen. Monivuotinen. Sopii viljeltäväksi sisälle tai parvekkeelle ruukkuihin. Avomaalla viljely onnistuu parhaiten esikasvatetuista taimista.

Perilla
Käytettävä kasvin osa: lehdet, siemenet.
Käyttö ruoanlaitossa: aasialaiset ruoat, salaatit, keitot, kananmunaruoat.
Voimakas, jopa pistävä maku. Yksivuotinen. Sopii viljeltäväksi sisälle tai parvekkeelle ruukkuihin. Avomaalla viljely onnistuu parhaiten esikasvatetuista taimista. Saa lannoittaa.

Persilja
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot, juuret.
Käyttö ruoanlaitossa: monikäyttöinen yleismauste.
Raikas maku. Monivuotinen. Sopii viljeltäväksi avomaalla tai sisällä ruukuissa. Itää hitaasti. Saa lannoittaa.

Piparminttu
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: lammasruoat, riista, lihamarinointikastikkeet, makeiset.
Raikkaan, voimakkaan mentolin maku. Monivuotinen. Kasvatetaan pistokkaista tai taimista. Paljon aurinkoa ja lämpöä. Kastele usein. Saa lannoittaa.

Rakuuna
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: kastikkeet, kana- ja kananmunaruoat, tuoreena ranskalaisiin ruokiin.
Anismainen maku. Monivuotinen. Viihtyy parhaiten valossa, mutta pärjää puolivarjossakin. Ei siedä kuivahtamista.

Rosmariini
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: liharuoat, riista, leipämauste.
Tuoreena voimakkaan havumainen. Talvehtii suojattuna pakkaselta. Viihtyy parhaiten ruukuissa sisällä tai parvekkeella. Kesällä valoa, lämpöä ja runsasta kosteutta. Talvella valoa, viileää ja niukkaa kastelua.

Ruohosipuli
Käytettävä kasvin osa: lehdet/varret.
Käyttö ruoanlaitossa: monikäyttöinen, keitot, kastikkeet (erityisesti kerma- ja viilikastikkeet), kalat, perunat.
Sipulin makuinen. Monivuotinen. Viihtyy avomaalla tai ruukuissa sisällä ja parvekkeella. Saa kuivahtaa. Lannoita aika ajoin.

Salvia
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: liharuoat, riista, keitot, juomat.
Voimakas tuoksu, minttumainen. Monivuotinen. Viihtyy parhaiten ruukuissa sisällä tai parvekkeella. Etelä-Suomessa voidaan kylvää myös avomaalle.

Sitruunamelissa
Käytettävä kasvin osa: lehdet ja versot ennen kukintaa.
Käyttö ruoanlaitossa: jälkiruoat, kastikkeet, juomat.
Tuoksuu ja maistuu sitruunalta. Monivuotinen. Viihtyy parhaiten valossa, mutta pärjää puolivarjossakin. Aromikkain ennen kukintaa.

Tilli
Käytettävä kasvin osa: lehdet, siemenet.
Käyttö ruoanlaitossa: monikäyttöinen, perinteisesti kalaruoissa.
Raikas. Yksivuotinen. Sopii viljeltäväksi sisällä ruukuissa tai ulkona avomaalla. Ei suoraan valoon tai paahteeseen tai tilli kellastuu!
Timjami
Käytettävä kasvin osa: lehdet, versot.
Käyttö ruoanlaitossa: monikäyttöinen, lintu- ja kananmunaruoat, kalat, äyriäiset.
Mieto maku, aromaattinen. Monivuotinen. Sopii viljeltäväksi sisällä ruukuissa tai ulkona avomaalla. Saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Yleistä maustekasvien viljelystä

Kaikki maustekasvit pitävät runsaasta valosta ja lämmöstä, useimmat eivät siedä kylmää. Maustekasvit menestyvät parhaiten ilmavassa mullassa, esim. kaktus- ja kylvömullassa, jonka yhtenä ainesosana on hiekka.

kryddor.jpg
Jaa