Din köpkorg
Din köpkorg är tom

Pelargoner

Pelargonen är en klassiker som fortsätter vara modern! En pelargon som fått tillräckligt med gödsel och sol belönar dig med riklig och vacker blomning.

Plantering

Pelargonen trivs i lerkruka, då får rötterna luftas. Plantera den lilla plantan i balkonglåda eller utekruka med 11-12 cm diameter. Varefter plantan växer byter du till större kruka efter behov. Toppa små plantor för att befrämja skottbildningen och knip även bort den första klasen blomknoppar för att få en planta som blommar rikligt hela sommaren.

Vattning och placering

Om du köpt en redan blommande pelargon bör du se till att den får gott om vatten, gödsel och ljus. Pelargoner tycker om att stå varmt och soligt. Den tål vind bra men regn förstör blommorna på vissa pelargonsorter.
Pelargoner tål torka bättre än överflödig vattning. Mullen får torka en aning mellan vattningarna. Regelbunden gödsling ger riklig blomning och god tillväxt. Kom ihåg att också ta bort gamla blad och utblommade blommor.

Övervintring

En pelargon kan mycket väl stå sig över vintern. På hösten flyttas växten till sval, ljus, luftig och torr placering. En lagom temperatur är 5-8ºC. Pelargonen kan blomma även på vintern i rumstemperatur, men då behöver den tilläggsljus.

På våren klipps och toppas växten igen, dåliga och döda blad samt skott tas bort. Växten planteras därefter i en större kruka med näringsrik mull. Flytta ut växten först när det inte finns risk för köldgrader! Innan du flyttar ut växten är det bra att vänja den med utomhusluften: placera växten utomhus under de varmare dagarna. Vattningen ökas när tillväxten börjat och då kan man också börja gödsla.

pelargoner.jpg
Dela