Din köpkorg
Din köpkorg är tom

Årets grönsak: BÖNA

Bönan har utsetts till årets grönsak 2018 av Trädgårdsförbundet rf och Inhemska Trädgårdsprodukter rf. Valet motiverades av att man önskar att öka intresset för denna mångsidiga växtgrupp bland både hobby- och proffsodlare. Vi finländare äter bönor i klart mindre grad än i många andra länder.

Gruppen bönor (Phaseolus sp.) består av ca 80 klängväxande arter. Typiskt för dessa växter är att de innehåller mycket proteiner och kan binda kväve till jorden, vilket förbättrar jordmånen.

Bönor är mycket mättande och innehåller mer fibrer, foliesyror och proteiner än många andra växter, vilket gör dem till en värdefull del i grönsaksbaserad kost. Bönorna gör måltiden lättare också för blandkostätare, eftersom de innehåller endast lite kalorier i relation till mängden näringsämnen.

Busk- och störbönor

Trädgårdsbönor som används färska är vanligtvis busk- eller störbönor (Phaseolus vulgaris) beroende på växtsätt. Baljorna är vid skördetid gröna, vita, gula eller mycket mörka. För bägge typerna kan man äta både bönor och baljor, men de måste först kokas i ca sex minuter. Kokningen avlägsnar ämnen som är skadliga för vår matsmältning. Färska bönor innehåller bland annat lektin, som ger magproblem om man inte kokar bönorna.

Rosenbönan (Phaseolus coccineus) är en välbekant, vacket blommande klängväxt som i goda förhållanden kan bli flera meter lång. Bönorna från rosenbönan är ätbara efter kokning eller torkning. Även Limaböna (P. lunatus) är välbekant för många och kan odlas på våra breddgrader.

Odling

Bönor vill ha en varm och skyddad växtplats och kan odlas på friland. Sorter som äts som hela baljor smakar bäst när de skördas unga, men vill du odla en sort med större bönor behövs en längre växttid. Alla ärtväxter förbättrar jordmånen och är bra vid växelbruk. Bästa skördetiden är i augusti och september.

Bönor kan också odlas i växthus året om med tilläggsbelysning, på samma sätt som tomater. Bönor kan man också odla på balkong eller terrass, och fungerar samtidigt som ett grönt, dekorativt element.

Källa: Trädgårdsförbundet rf.

bona_500x500.jpg
Dela