Din köpkorg
Din köpkorg är tom
sallat_800x400.jpg

Årets grönsak 2017: Sallat

Sallat är en lättodlad grönsak som finns i de flesta trädgårdar. Sallat är också otroligt mångsidig med många spännande sorter. Den bidrar till ett fräschare matbord och lite lyx till frukostsmörgåsen!

Sallat har ökat i popularitet vartefter urvalet blivit allt mer mångsidigt. Ändå ligger vi fortsättningsvis efter i jämförelse med matkulturer i Syd- och Mellaneuropa eller Asien. Detta är en av orsakerna till att Inhemska Trädgårdsprodukter fr och Trädgårdsförbundet valde sallat till årets grönsak 2017.

Till gruppen sallat hör allt från olika sorters kålväxter till traditionell bladsallat och spenat. Alla sorter kan odlas antingen på friland eller i växthus. Definitionen för sallat är mjuka, krispiga blad som äts färska och kan användas som sådana eller i en blandsallad.

Mångsidig och näringsrik

Det intressanta med sallatsgruppen är att de olika sorterna kompletterar varandra i färg och smak. Å ena sidan kryddiga och smakrika sorter som rucola, endiv och salladscikoria och å andra sidan mjuk bladsallat med en mjukare och saftig smakvärld. Sallatens färg säger mycket om näringsinnehållet. Ju grönare eller rödare sallaten är, desto mer näring innehåller den.

Till sallat räknas numera också Babyleaf-spenat som används färsk. På samma sätt som sallatsorter i kålfamiljen, till exempel Paksoi, Tatsoi och Mizuna, är den mycket hälsosam. Också Perilla (Shiso) och rödådrad syra är rätt nya bekantskaper på finländska matbord. Flera sorter från österländska matkulturer kan användas upphettade.

Källa: Inhemska Trädgårdsprodukter rf

sallat.jpg
Dela