Ostoskorisi
Ostoskorisi on tyhjä
sallat_800x400.jpg

Salaatit vuoden 2017 vihanneksiksi

Salaatti on hyvin helppohoitoinen vihannes, joka löytyy useimmista keittiöpuutarhoista. Salaattien monipuolinen valikoima on lähes ylivertainen ja ne sopivat päivittäiseen ruokavalioon tuomaan keveyttä, raikkautta ja väriä.

Salaattien suosio on kasvanut koko ajan samalla kun valikoima on monipuolistunut, mutta meillä on vielä kasvunvaraa verrattuna esimerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopan maihin tai Aasian kulttuureihin. Tämä on yksi syy siihen, että Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry nimesivät salaattiryhmän vuoden 2017 vihanneksiksi.

Salaattiryhmään kuuluu eri lajeja kaalikasvien suvusta perinteisiin lehtisalaatteihin ja pinaatteihin. Kaikkia näitä viljellään sekä kasvihuoneissa että avomaalla. Määritelmänä salaatti tarkoittaa tuoreena syötäviä pehmeitä ja rapeita lehtiä, joita voi käyttää sellaisenaan tai osana muuta salaattisekoitusta.

Monipuolinen ja terveellinen

Salaattiryhmän tekee mielenkiintoiseksi se, että ne ovat maultaan ja väreiltään toisiaan täydentäviä. Kirpeät ja maukkaat rucolat, endiivit ja sikurit tuovat salaatteihin ja muihin ruokiin lisämakua, kun puolestaan pehmeät lehtisalaatit ovat pehmentävät makumaailmaa ja ovat mehukkaita. Salaattien väri kertoo paljon ravitsemuksesta. Lehtivihreän lisääminen ruokavalioon on tärkeää ja mitä vihreämpi tai punaisempi salaatti on, sitä ravitsevampi se on.

Salaatteihin luetaan nykyisin myös tuoreena käytettävä Babyleaf -pinaatti, joka on tunnetusti hyvin terveellinen samoin kuin kaalien sukuun kuuluvat salaatit, joista moni on peräisin idän ruokakulttuureista. Näitä ovat esimerkiksi Paksoi, Tatsoi ja Mizuna. Myös Perilla (Shiso) ja viinisuolaheinä ovat uudehkoja tulokkaita suomalaisten salaatteihin. Monet ns. idän salaatit kestävät myös kevyttä kuumentamista.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry.

sallat.jpg
Jaa